sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Luukku 13 - Vanessa SearockMoiii! Vanu täällä taas sepittelemässä, ja tänäänhän on 13 päivä eli 3 adventti ja Lucian päivä!
Muistakaa muuten Lucia-kulkue tänään 20.00! Alkaa Valedalesta, Lucia-asu päälle (tai jos ei ole valkoista vaatetta), valkoinen hevonen ja sillekin valkoista (ei satulaa!).
 
 
Faktoja 13. joulukuuta
 
Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi vuosittain 13. joulukuuta. Muistopäivä kuuluu alun perin katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyisin sitä vietetään ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa. Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää.
Tiesitkö tätä? Santa Lucia-laulu on alkuperin italiankielinen.
Laulun italian­kieliset sanat kuvaavat meri­maiseman kauneutta Napolin Borgo Santa Lucian edustalla Napolinlahdella. Laulun sanoissa veneilijä kehottaa kuulijoita tulemaan mukaan veneeseen nauttimaan ilta­tunnelmasta tähtien loistaessa.
Laulun huomattavin esittäjä 1900-luvun alussa oli napolilainen ooppera­laulaja Enrico Caruso. Myöhemmin sen on levyttänyt myös Elvis Presley vuonna 1965 albumissaan Elvis for Everyone.
Suomessa Lucia-neito valitaan Folkhälsanin ja sanomalehti Hufvudstadsbladetin yhteistyöllä. He valitsevat ehdokkaat, ja sitten Lucia-neito valitaan yleisöäänestyksellä.
Koko Suomen Lucia on valittu vuodesta 1949 lähtien.
Lucia kruunataan Helsingin Tuomiokirkossa.
Lähde: Wikipedia
 
3. Adventti
Tänään on 3. adventti. Kolmantena adventtisunnuntaina, hengen adventtina, puhutaan Johannes Kastajasta ja hänen kehotuksestansa katumukseen ja parannukseen. Kolmas kynttilä on joulurauhan tunnus.
Tiesitkö tätä? Nyt sytytämme kynttilän-laulussa kolmannen adventin kohdalla lauletaan näin:
Nyt syttyy kolmas kynttilä, niin kirkas, kutsuva. Oi, kohta meille kuningas jo syntyy tallissa.
Päivän raamatullinen keskushenkilö on Johannes Kastaja.
Johannes viittaa Jumalan Karitsaan, joka kantaa koko maailman synnin.
Lähde: Wikipedia (?)
 
Kiitos :3 Tässä olivat Vanun luukut (1,12,13) ja hyvää joulunodotusta ja rauhaa kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti